Dette bør du vite før du skaffer deg marsvin.

Marsvin er en ganger og den kom fra Sør-Amerika til Europa på 1500-tallet. Sannsynligvis har denne lille skapningen blitt hatt som kjæledyr i mer enn 3 000 år. Marsvinet er en planteeter, noe som vil si at den kun lever av grønnsaker, frukt og bær. Den vil ikke ta til seg næring fra hverken kjøtt eller melkeprodukter. Selve ordet marsvin stammer ikke fra grisen selv, men heller de klynkende, griselignende lydene de lager kan assosieres med en gris. Ordet marsvin stammer fra det tyske ordet Meerschweinchen som betyr «små hav gris». Dette ordet kommer fra den gangen da seilere brukte marsvin som ferskt kjøtt ombord på båten.

Hvor lenge lever egentlig et marsvin?

Før du skaffer deg selv eller barnet ditt et marsvin, bør du tenke på hvor lenge den kommer til å leve. Et marsvin kan leve fra 4-8 år i fangenskap. Ville marsvin har kortere levetid og dermed kan de formere seg ekstremt fort. Marsvinet trenger ikke være eldre enn 3 uker før det blir fruktbart og løpetiden skjer umiddelbart etter et kull er født. Drektighetstiden til et marsvin er fra 68 til 72 dager og kan få alt fra 1 til 8 marsvin. Som regel får de i hvert fall 3 eller 4 unger. Det frarådes å la marsvin som kjæledyr bli drektige.

Marsvinets adferd

Marsvin er flokkdyr og trives dermed best sammen med andre marsvin. Blir de gående alene kan de fort mistrives i tilværelse de bor i. Derfor kan det være lurt å tenke på og skaffe seg to stykker. Gjerne to hunner eller en hunn og en hann. Hannen bør være kastrert slik at du unngår at det blir født mange kull. Marsvinet har sin helt egen måte å kommuniserer på. Tamme marsvin bruker lydene til å kommunisere med mennesker, mens ville marsvin bruker lydene til å kommunisere med hverandre. Lyd-språket til marsvinet er ganske avansert i forhold til andre gnagere.

Lyd-språk. Hva mener de egentlig?

Marsvinet har mange forskjellige lyder for å uttrykke hvordan de har det. Lydene til marsvinet ditt kan du lære deg og samtidig forstå hva marsvinet mener med de forskjellige lydene. Noen eksempler på lyder som marsvinet kan lage er: Ujevn hyling: Marsvinet føler seg ensom og/eller rastløs. En jevn hyling: Dette er et rop om mat. Rasler du med en pose med gulrøtter vil du mest sannsynlig høre denne lyden da disse dyrene er glad i mat. Lang brummende lyd: Marsvinet trives godt i tilværelsen og koser seg. Det er ikke bare lyder marsvinet bruker til å kommunisere med, den har også et stort kroppsspråk.

Har de virkelig et helt eget kroppsspråk også?

Kroppsspråket til marsvinet blir også brukt til å fortelle deg hvordan marsvinet har det og i hvilket humør det er i. Kroppsspråket til marsvinet kan lett misforstås av andre dyr, så det er ikke smart og blande marsvinet med andre dyr. Marsvinet kan blant annet vise kroppsspråk som dette: Hvis to marsvin berører hverandres nese så lukter de og hilser på hverandre. Strekker de halsen ut i været så observerer de og er på vakt. Hopper marsvinet rundt så betyr dette at marsvinet er lykkelig og leken og står marsvinet på to ben betyr dette at den er rastløs.

Er marsvinet et kjælevennlig dyr ?

Som kjæledyr er marsvinet alle tiders. Marsvinene er vakre små skapninger som er artige og både leke med og se på. Et marsvin er også svært lett å temme om de får den oppmerksomheten de trenger. De er veldig sosiale dyr som lager mye lyder og de viser godt når de trives med tilværelsen. Fra naturens side er marsvin svært forsiktige og sjenerte dyr. Så en av de store gledene med å eie et marsvin er tilliten den får til deg. Dyrene er svært renslige, og avføringen deres lukter svært lite. De kan også trenes opp til å adlyde navnet sitt.