Før du skaffer deg kanin

Det å ha et dyr krever både tid og omsorg. Det høres kanskje enklere ut med et mindre dyr, men det er ikke alltid riktig. En kanin er en langvarig forpliktelse. Hvis kaninen får riktig stell kan den leve i minst ti år, og gjerne til den er både 12 og 13 år. Det er like lenge som mange hunder og katter, så det er lurt å se for seg hvordan det er å ha dyr langt fram i tid. En kanin er både søt og sjarmerende, men er du klar til å ta på deg en forpliktelse som går så langt fram i tid?

Hva mer bør du tenke på?

Hvis du aldri har hatt et kjæledyr er det lurt å stille seg selv noen spørsmål. En kanin er liten, men krever likevel en hel del av din tid. Har du den tiden, hver dag? Vet du med sikkerhet at du selv eller familien din ikke er allergiske mot pelsdyr? Det er ikke bare å levere tilbake en kanin du har kjøpt. Hvem skal passe kaninen når du skal på ferie? Eller hva om du blir syk? Husk også på at en kanin koster penger. Kaninen må ha skikkelig mat og noe utstyr må du ha. Å besøke veterinæren koster også.

Kaninens bolig er viktig

Kaniner kan bo både inne og ute. Uansett er det viktig at den bor et sted den trives og har det bra. Kaniner er laget for bevegelse og kan bli syk dersom den må sitte i ro hele tiden. Hvis du skal ha en kanin løs i boligen din er det lurt å gjøre noen tiltak på forhånd. Det kan være lurt å sikre ledninger, for kaniner gnager gjerne på disse og det kan være farlig. Kaniner kan også bo ute, men de må skjermes for de høyeste og laveste temperaturene. Den ideelle temperaturen for en kanin er mellom 15 og 22 grader, så her må du passe på!

Kaninens meny

Du har sikkert sett en tegnefilm der en kanin spiser gulrot. Dette er kanskje den mest utbredte myten om kaniners kosthold. Kaniner skal spise 85-90 % høy og gress. Det betyr at den spiser omtrent like mye høy og gress hver dag som sin egen kroppsstørrelse! Kaninens tenner vokser gjennom hele dens liv, og det er kun ved å spise tilstrekkelig høy at disse blir slipt ned. I tillegg til dette bør kaninen få litt pellets hver dag, og litt grønt som ikke inneholder noe særlig stivelse eller sukker. Grønn bladsalat er fint – kaniner bruker lang tid på å venne seg til nye ting, så vær tålmodig!

Mytene står for fall

De gulrøttene du leste om nettopp er i godt selskap. Det er nemlig en hel masse ting kaniner ikke bør spise, og mange gir dem dette i god tro. En vanlig gnagerblanding fra nærbutikken inneholder gjerne nøtter, hele frø, korn, mais og kanskje løk. Det høres fint ut, tenker du kanskje. Det er bare det at kaniner ikke er gnagere, og de tåler ingen av disse ingrediensene særlig godt. De er også laktoseintolerante, og skal ikke ha melkeprodukter. Sukker og stivelse er ikke noe for kaniner, så her er det bare å passe på. Det er lurt å lære litt får du setter i gang!

Tid og tålmodighet

Det kan være fristende å skaffe seg et kjæledyr på impuls, kanskje har du et barn som ønsker seg en søt, liten kanin? Da bør du tenke deg om. Å ha en kanin kan være utrolig flott og gi veldig mye kos for både store og små. Det bør likevel planlegges og du bør skaffe deg litt kaninkunnskap. Hvis du gjør det kan du få et kjæledyr som gir utrolig mye glede og mange morsomme opplevelser. Kaniner er flotte, sosiale dyr som liker å være sammen med oss mennesker. Invester litt tid, det kan du få mye igjen for!