Hamster som nytt familiemedlem

Hamsterne er utrolig små og søte dyr og mange barn faller pladask for disse små rakkerne. Mange tror også at hamsteren er et lettvint dyr og håndtere fordi de er så små. Men som alle andre levende vesen trenger også en hamster både kjærlighet, omsorg, stell, utstyr og daglig aktivitet. Hvis du skal ha et førstegangs dyr så er hamsteren perfekt da det er et dyr som trives best alene. Mange familier skaffer seg hamster til barna sine, men det de ikke vet er at hamsteren egner seg dårlig som et dyr du sitter og koser og klapper på. Fra naturens side er hamsteren et nattdyr noe som betyr at den sover på dagen. Dermed er ikke hamsteren det ideelle dyret til små barn, da de ofte ønsker å leke med dyret sitt om dagen. Det som ofte er positivt med hamsteren er at den er svært renslig av seg og blir de behandlet riktig vil de etter tid trives med sin eier. En hamster som er frisk og rask er også ofte veldig rask og oppmerksom. det som kjennetegner er ofte blanke øyne uten utflod og en fuktig, ikke rennende nese. Hamsteren er ofte billig og utstyret er heller ikke veldig dyrt.

Praktisk info om hamsteren

Pelsen til en frisk hamster er ofte silkeglatt og føles tykk og ta i, kroppen er ofte formet som et rør og er jevn. Hamsteren sover store deler av dagen, da den er et nattdyr. Det kan derfor være greit å ha hamsteren på et eget rom med normal temperatur. Når hamsteren er våken kan den være veldig aktiv, derfor er det lurt å installere et løpehjul i buret. De liker også ofte å grave, hoppe og gnage. Hamsteren er ofte veldig renslig og steller og vasker seg ofte og mye. De bruker poten som kam og vasker seg både i ansikt, bart, ører og øyne. Når hamsteren lever ute i det fri kan den havne i dvale når temperaturen ligger mellom 14 til 20 grader. Men det er ikke en ekte dvale da hamsteren ofte våkner etter fem dager for å spise. Det samme vil skje med en hamster som blir oppbevart i et rom der temperaturen synker og mengde lys blir kortere per dag. Hvis hamsteren får lov til å ligge i fred og ro i et rom over 20 grader med lys, vil den etter hvert våkne fra dvale. Hamsteren elsker mat og er ofte kjent for å hamstre mat. Mat de liker spesielt godt er:

  • Frukt og bær

  • Planter og blomster

  • Grønnsaker

  • Nøtter

Hamsteren er et dyr som liker å være alene. Det å befinne seg sammen med flere hamstere kan være en svært stressende situasjon for hamsteren. Har du skaffet deg en Roborovski-dverghamster, så trives denne best i par fordi de er flokkdyr. Andre typer hamster finner kun fram til hverandre dersom det er for å pare seg. Ungene til hamsteren forlater moren når de er rundt en 4-6 uker gamle. Hamster moren og ungen deres har vanligvis en lik lukt slik at de kan finne igjen hverandre. Har mor og barn vært for lenge fra hverandre vil denne lukten forsvinne mer og mer og den vil tilslutt bli borte. Mor og barn vil dermed ikke kunne kjenne hverandre igjen lengre. Hamsteren har også et kroppsspråk som det er lurt å lære seg å kjenne. Hvis hamsteren legger ørene ned og hever potene sine, er dette et signal om frykt eller forsvar. for å vise at hamsteren er underdanig overfor større dyr vil den sette halen i været. Blir dermed hamsteren redd, kan den for all del legge seg ned og late som om den er død. Hvis hamsteren din står på to ben med potene hengende foran seg er den avslappet og tilfreds. Det finnes forskjellige typer hamstre:

  • Roborovski-dverghamstere

  • Syrisk Gullhamster

  • Campbells russiske Dverghamster

  • Vinterhvit russisk Dverghamster

  • Kinesisk Hamster