Syrisk hamster (gullhamster)

Hamsteren er et kjæledyr som er svært populær i norske hjem, og en av rasene som har blitt en storfavoritt er syrisk hamster. Av de tamme hamsterrasene er dette den største. Grunnen til at den har blitt så populær er blant annet at den er svært lett å temme, mye på grunn av dens milde sinnelag. Syrisk hamster har stor variasjon når det kommer til utseende, derfor har den fått mange forskjellige kallenavn. Gullhamster, angorahamster, pandahamster og teddyhamster er vanlige navn på denne rasen, og disse beskriver utseendet på hamsteren. Den syriske gullhamsteren har en livslengde på 2-3 år, og vanlig størrelse er 15-20 cm. Det er viktig å huske på at dette er en hamster som er svært aktiv og stor av størrelse, og den trenger derfor et stort område å boltre seg på. Dette er noe du må ta med i betraktningen når du går til innkjøp av bur, og du må sørge for at den har nok plass for å leve et aktivt liv. Den syriske hamsteren bør helst bo alene, da de er veldig territoriale av seg. Ute i naturen bor den også alene og møter kun andre artsfrender i sjeldne tilfeller, slik som ved paring.

Stell og håndtering

Den syriske hamsteren lever vilt i sørøst-Europa og Midtøsten, og der lever den av insekter, frukt og frø. En hamster i fangenskap trenger tilrettelagt kost, da du naturligvis ikke klarer å sanke inn den maten som en villhamster spiser. Dyrlegene anbefaler at du gir gnagerpellets som har et proteininnhold på 15-20 %. Du vil også merke at dyrebutikkene selger frøfôr, men dette skal kun gis som et tilleggsfôr siden det inneholder en stor mengde fett. Andre gode tilskudd til gnagerpellets vil være pasta, hvete, ost og kokt kjøtt. Det er viktig at du tar med i betraktningen at hamsteren gjerne lagrer mat i hjørnet på buret, noe som kan føre til at den spiser mye mer enn du ser at den gjør. En hamster som blir vant til å håndteres fra den er liten, blir ofte en trygg og rolig hamster som voksen. En av de beste metodene for å plukke hamsteren opp av buret på er å legge en eller to hender rundt kroppen til hamsteren og så løfte den opp. Du må derimot huske på at en hamster som blir overrasket eller forstyrret når den sover kan finne på å bite deg, selv om den vanligvis er rolig og vennlig.

  • Tilrettelagt kost

  • Gnagerpellets

  • La hamsteren være i fred når den sover

Ute i naturen bor den syriske hamsteren i lange underjordiske ganger hvor den har både matlager og hi, og disse instinktene ser vi også igjen hos den tamme hamsteren. For at hamsteren skal trives og nå forventet levealder, er det svært viktig at du velger ut et bur som kan tilrettelegges for hamsterens naturlige adferd. Buret burde ha en minimumsstørrelse på 30×40 cm, men velg gjerne et som er større. En hamster kan lett gnage seg gjennom tynn plast, tre og mykt metall. Du burde derfor velge et bur av rustfritt stål, glass eller sterk plast. Buret må være innredet med gjenstander som mosjonshjul, hus og tunnel. Du må også dekke gulvet i buret med et dypt lag med strø da hamsteren elsker å grave i dette. Unngå å legge bomull i hamsterhuset da dette kan føre til kvelning, i tillegg til at det kan snurre seg rundt beina til hamsteren og stoppe blodsirkulasjonen. Det beste materialet du kan bruke er revet papir, og du finner også egnet redemateriale på dyrebutikkene. Buret og dets gjenstander bør rengjøres nøye 1-2 ganger i uka, og vannskålene bør rengjøres daglig. Husk at hamsteren trives best i en temperatur på 18-26 grader.

  • Skap et naturlig miljø for hamsteren

  • Stort nok bur

  • God innredning